top of page

Juhana Vartiainen

Shakki- ja nyrkkeilypiirien ulkopuolella tapahtuman tunnetuin vireras on Helsingin uusi pormestari Juhana Vartiainen. Juhana on monelle tuttu talousasiantuntijana ja kansanedustajana, mutta hänellä on myös lähes elinikäinen tausta shakkiharrastajana.

Juhana.jpg

Kauanko olet pelannut shakkia, ja mikä sai sinut alun perin shakin pariin?

Kuten monet lapset, opin pelin isältäni. Pelasin koulussa usein pikapelin (5+5) 10 minuutin välitunnin aikana luokkatoverini kanssa. Pelasin myös yhden kirjeshakkiturnauksen kouluaikana, mutta lopetin sen, kun ajattelin etten kohta muuta mietikään.

Sinut pyydettiin paikalle Eduskunnan shakkikerhon edustajana. Millaiset shakkitaidot keskimääräisellä kansanedustajalla on?

Vähäiset ja satunnaiset. Muutama pelaaja on, nyt kirkkaimpana tähtenä kova pelaaja Arto Satonen ja sitten harrastelijoina lähinnä Kimmo Kiljunen ja minä.

 

Miten odotat suomalaisen shakkinyrkkeily-yleisön elävän mukana shakkitilanteissa? 

Shakkinyrkkeily on ennakkoluuloton ja dramaattinen laji, jota seurataan sen edellyttämässä hengessä - dramaattisesti ja humoristisesti.

Miten uskot nyrkkeilyn vaikuttavan ottelijan suorituskykyyn shakissa?
 

Shakkia pelataan pitkälti intuitiolla, joten arvelisin että nyrkkeily ei vaikuta dramaattisesti. Mutta en ole koskaan itse ollut tilanteessa, jossa saisin rajuja iskuja päähäni.

Kuinka hyvin tunnet nyrkkeilyä?

Seurasin koulupoikana kaverien kanssa tietysti Muhammed Alin ja Joe Frazierin otteluja. Nykyään katselen joskus kiinnostuksella monenlaisia kamppailulajeja.


Miten uskot shakin ja nyrkkeilyn sopivan samaan yhdistelmälajiin?

Laji on hulvaton keksintö, jossa yhdistyy kaksi perinteistä mutta aivan erilaista herrasmiesten tapaa taistella. Kummassakin tarvitaan sekä kylmäpäistä keskittymiskykyä, että periksiantamatonta taistelutahtoa. Shakkinyrkkeily on varmasti kova laji.Haluatko vielä lopuksi lisätä jotain?

On aina hienoa, että Helsingissä järjestetään uraauurtavia kansainvälisiä tapahtumia!

  

Haastattelija: Tero Weckroth

Tiketti_logo.png
VAIHTOEHDOT:
Winner
  • STREAM-LIPPU (10,00€)
  • PERUSLIPPU (25,00€)
  • VIP-LIPPU (75,00€)
bottom of page